REISVERHAAL OMAN

Woestijndroom Oman

Tekst Greg Gerrits | Reisjunk.nl

Leestijd: 8 min

Eeuwenoude tradities en de moderne wereld lopen zonder problemen in elkaar over in Oman. Maak kennis met de goedlachse bevolking, de kleurrijke wadi’s en het mooie Muscat

Het is een bloedhete dag en we scheuren in een witte 4×4 over de gigantische oranje zandheuvels van de Wahiba Sands-woestijn in het noorden van Oman. Mijn chauffeur Said heb ik nog geen halfuur geleden ontmoet en nu al delen we spannende momenten. Dat wil zeggen: spannend voor mij, want Said kent de woestijn op zijn duimpje en weet precies wat hij wel en niet kan doen. Hij heeft zijn zinnen gezet op de hoogste en steilste heuvel die boven de golvende horizon uitsteekt en trapt het gaspedaal stevig in. Terwijl ik me zo goed mogelijk vasthoud, dendert de auto in volle vaart richting de top. Net voordat we over de rand van de zandheuvel kunnen kijken, geeft de auto het op en verliezen we de strijd tegen de muur van zand. Nog voordat we iets tegen elkaar kunnen zeggen, rollen we in sneltreinvaart achteruit, als een achtbaan die de looping net niet heeft gehaald. Het raam staat open en mijn haren waaien alle kanten op. Said heeft de grootste lol en zingt mee met de Arabische muziek die door de speakers klinkt.

Eenmaal beneden kijkt hij me aan: “One more try?” Natuurlijk doen we nog een poging, ditmaal met een langere startbaan. Met succes. Op het hoogste punt van de woestijn kom ik met een kop kruidige thee bij van de adrenalinekick, terwijl de zon onder gaat. Said is gekleed in traditioneel Arabische kledij met een lange witte djellaba tot op zijn enkels en een rood-wit geblokte keffiyeh om zijn hoofd gebonden. Beide worden al eeuwenlang gedragen door Arabische bedoeïenen en beschermen tegen zon, kou, stof en zand. Bij deze traditionele outfit draagt hij een blitse zonnebril. Een combinatie die eigenlijk alles zegt over zijn thuisland. Het sultanaat Oman is namelijk een fascinerende melange van Arabische tradities gecombineerd met de luxe en comfort van de moderne tijd.

Wadi Shab

Muscat

Bahla Fort

Indrukwekkend heiligdom

Oman ligt in de zuidoosthoek van het Arabisch schiereiland, ingesloten tussen Jemen, Saoedi-Arabië, de Emiraten en de Arabische Zee. Hoewel Oman zeven keer groter is dan Nederland, zijn er slechts zo’n tien dagen nodig om de hoogtepunten van het land te bezoeken. Dat heeft alles te maken met het feit dat de meeste bezienswaardigheden zich in het noorden bevinden. Het openbaar vervoer is beperkt, daarom kunnen reizigers het beste een auto huren. En dat komt goed uit, want Oman is een perfecte reisbestemming voor een avontuurlijke roadtrip. Ik startte mijn roadtrip in hoofdstad Muscat. Hier woont ongeveer de helft van de bevolking en dat zegt wat over de leegte in de rest van het land. Onderweg van het vliegveld naar mijn hotel rijd ik langs moderne gebouwen die naast traditionele bouwwerken staan. De Omaanse architectuur is typisch Arabisch, met elegante boogramen, fortachtige kastelen en mozaïeken met Perzisch design. Veel gebouwen zijn wit om ze te beschermen tegen de altijd felle zon. Een absoluut hoogtepunt is de Sultan Qaboes-moskee. De enige manier om een passend beeld te krijgen van de omvang en schoonheid van dit heiligdom, is door er enkele cijfers bij te halen.

Zo is voor de bouw 300.000 ton Indisch zandsteen gebruikt waardoor de vele sierlijke poorten, minaretten, muren en vloeren allemaal prachtig roomwit kleuren. Het bouwwerk is zo groot, dat er twintigduizend mensen tegelijk kunnen bidden. De buitenkant is imposant, maar slechts een voorproefje van wat er binnen verscholen ligt. Te beginnen met het op een na grootste Perzische tapijt ter wereld van maar liefst 4343 m². Het tapijt telt 1,7 miljoen knopen die zijn gelegd door zeshonderd vrouwen die daar vier jaar aan werkten. Alsof dat nog niet voldoende is om bezoekers te verbazen, hangt er in het midden van de grote zaal een acht ton wegende kroonluchter van Swarovski-kristal bestaande uit 1122 lampen en een totale lengte van veertien meter. In de moskee staar ik minutenlang vol verbazing omhoog.

Naar Muscat

Vluchtduur 8 uur en 45 minuten.

ZOEK UW TICKET

Een complete vakantie met KLM Holidays

ZOEK UW PAKKETREIS

Wadi Shab ligt ingesloten tussen oranje rotswanden waartussen groenblauw water stroomt

Verrassende smaakcombinaties

Nu, enkele dagen later, doe ik hetzelfde, maar nu sta ik in de Wahiba Sands-woestijn. Said heeft me na de tocht door de woestijn teruggebracht naar het kamp waar ik overnacht in een traditionele bedoeïenentent. In het donker kijk ik omhoog naar de ontelbare kleine lichtpuntjes die samen de Melkweg vormen, terwijl de meest verrukkelijke geuren uit de keuken me tegemoetkomen. De gevarieerde keuken van Oman bevat invloeden uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika en kenmerkt zich door het gebruik van smaakvolle specerijen als kardemom, saffraan en komijn, maar ook minder bekende kruiden zoals bijvoorbeeld za’atar.

Ui, knoflook en limoen worden rijkelijk gebruikt bij de bereiding van de verschillende soorten curry’s, rijstgerechten en marinades. Op aanraden van de kok probeer ik majboos. Hij vertelt me dat dit kruidige rijstgerecht met kip beroemd is in de Golfstaten. Het wordt geserveerd met yoghurt, salade, traditioneel brood en tomatensaus. Na het diner loopt de kok langs mijn tafel om te vragen hoe het heeft gesmaakt en ik kan niet anders dan hem complimenteren met deze fantastische smaakcombinaties.

De architectuur is typisch Arabisch,
met elegante boogramen,
kastelen en mozaïeken

Waden in turkooizen water

De volgende dag vervolg ik mijn rondreis. Zonder Said, maar in mijn eigen 4×4 waarmee ik geregeld moet stoppen voor een passerende kameel. In het Hadjargebergte, op iets meer dan tweehonderd kilometer van Muscat, ligt Jebel Shams, de hoogste berg van Oman. Vlak na zonsopkomst vertrek ik voor de Balcony Walk, een zeven kilometer lange hike langs de 1500 meter diepe kloof die de top van de berg in tweeën splitst. Tijdens de wandeltocht bevind ik me regelmatig boven het wolkendek terwijl ik zo nu en dan de diepe canyon in kijk. Op het gemekker van een berggeit na is het onderweg muisstil. Hoewel Oman sinds 1970 is opengesteld voor toerisme, hoef ik mooie plekken als deze nog met nagenoeg niemand te delen. Het maakt de ervaring extra bijzonder. Als ik de roadtrip vervolg, kom ik onderweg langs indrukwekkende forten en paleizen uit vroegere tijden. Fort Bahla en Jabreen Castle liggen beide in valleien vol dadelpalmen en ademen de sfeer van Duizend-en-een-nacht. Weer totaal anders zijn de wadi’s vol palmbomen en helder turkooizen waterpoelen. Deze groene rivierbeddingen vormen een contrast met de veelal droge landschappen. Wadi Shab ligt ingesloten tussen hoge oranje rotswanden waartussen het groenblauwe water stroomt dat het leven schenkt aan de vele planten die er groeien. Ik vind er verkoeling van de hete middagzon.

Wadend en zwemmend volg ik het water stroomopwaarts, tot ik na drie kwartier uitkom bij een verborgen grot, alleen bereikbaar door erheen te zwemmen. In de kleurrijke grot is een kleine waterval. Een zonnestraal heeft zijn weg naar binnen gevonden door een opening in de rotsen.

Van wadi naar schildpaddennest

Mijn laatste nacht spendeer ik in schildpaddenreservaat Ras Al Jinz. Op deze stranden leggen elk jaar in de nacht zo’n twintigduizend groene zeeschildpadden hun eieren. Het hele proces van het graven van een nest tot het leggen van honderden eieren en het nest weer dichtmaken duurt vele uren en is een interessant schouwspel. Terwijl de eerste zonnestralen het donker verjagen wandel ik met een gids het strand op. Vrijwel meteen spot ik een reusachtige schildpad die haar nest dichtmaakt. Terwijl de schildpad richting zee kruipt om bij te komen van haar zware taak, vertel ik de gids hoe ik een week geleden nog door de drukke straten van Muscat liep, daarna door een uitgestrekt woestijnlandschap langs wadi’s en forten trok en nu getuige ben van een fascinerend natuurschouwspel. “Niet zo gek,” lacht hij. “Oman is boven alles een land van diversiteit.”

Antique Inn

SLAPEN

Sama Heights Resort

Voor wie de Balcony Walk wil lopen, is dit resort de perfecte uitvalsbasis. Overnachten kan in een luxe chalet in het Jebel Shams-gebergte. Het restaurant serveert elke avond een heerlijk diner.
samaresorts.com

Antique Inn

Op tweehonderd meter van het indrukwekkende Nizwa Fort ligt Antique Inn, een hotel in traditionele stijl met authentieke details zoals vele nisjes en Perzische vloerkleden. Grote pluspunten: het gezellige dakterras en fijne zwembad.
instagram.com/antique.inn

Sama Al Wasil Desert Camp

Overnacht midden in de woestijn in een bedoeïenentent voor de ultieme Duizend-en-een-nacht-ervaring. Op een halfuurtje rijden van dit woestijnkamp kunt u een lokale markt bezoeken.
samaresorts.com

Sama Heights Resort

Sama al Wasil Desert Camp

SLAPEN

Sama Heights Resort

Voor wie de Balcony Walk wil lopen, is dit resort de perfecte uitvalsbasis. Overnachten kan in een luxe chalet in het Jebel Shams-gebergte. Het restaurant serveert elke avond een heerlijk diner.
samaresorts.com

Antique Inn

Op tweehonderd meter van het indrukwekkende Nizwa Fort ligt Antique Inn, een hotel in traditionele stijl met authentieke details zoals vele nisjes en Perzische vloerkleden. Grote pluspunten: het gezellige dakterras en fijne zwembad.
instagram.com/antique.inn

Sama Al Wasil Desert Camp

Overnacht midden in de woestijn in een bedoeïenentent voor de ultieme Duizend-en-een-nacht-ervaring. Op een halfuurtje rijden van dit woestijnkamp kunt u een lokale markt bezoeken.
samaresorts.com

Shiraz

ETEN & DRINKEN

Bait al Luban

In dit elegante restaurant in de hoofdstad worden klassieke Omaanse gerechten zoals majboos geserveerd. Kies voor een plekje op het prachtige balkon of ga voor een traditioneel diner: met kussen op de vloer.
baitalluban.com

Siddharta Lounge by Buddha-Bar

De dag in Muscat afsluiten in stijl? Ga dan tijdens de zonsondergang naar de Siddharta Lounge in het W Hotel en geniet op de rooftopbar van een fantastisch uitzicht over de stad.
siddhartalounge.com

Shiraz

Nog zo’n fijne plek in Oman: bij Shiraz is het beste van de Perzische keuken te proeven. Bestel het menu ‘A Persian journey’ en u proeft samen een heerlijk driegangenmenu met veel kleine gerechtjes.
12 Ruwi Street Qurum Heights، 1455، Muscat, Oman

Bait al Luban

ETEN & DRINKEN

Bait al Luban

In dit elegante restaurant in de hoofdstad worden klassieke Omaanse gerechten zoals majboos geserveerd. Kies voor een plekje op het prachtige balkon of ga voor een traditioneel diner: met kussen op de vloer.
baitalluban.com

Siddharta Lounge by Buddha-Bar

De dag in Muscat afsluiten in stijl? Ga dan tijdens de zonsondergang naar de Siddharta Lounge in het W Hotel en geniet op de rooftopbar van een fantastisch uitzicht over de stad.
siddhartalounge.com

Shiraz

Nog zo’n fijne plek in Oman: bij Shiraz is het beste van de Perzische keuken te proeven. Bestel het menu ‘A Persian journey’ en u proeft samen een heerlijk driegangenmenu met veel kleine gerechtjes.
12 Ruwi Street Qurum Heights، 1455، Muscat, Oman

DOEN MET KINDEREN

Naar Muscat

Vluchtduur 8 uur en 45 minuten.

ZOEK UW TICKET

Een complete vakantie met KLM Holidays

ZOEK UW PAKKETREIS

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send